Wednesday, April 24, 2013

Masalah orang berniaga 02 :: gagal mengurus aliran tunaiAliran tunai penting bagi memastikan pembelanjaan dibuat mengikut budget yang telah ditetapkan. Perkara ini memerlukan disiplin yang tinggi oleh usahawan.

Selalunya yang berlaku adalah kerana usahawan menggunakan duit lebih dari pendapatan yang di perolehi. Kawal pembelanjaan kecil, ini yang selalunya merugikan kita.

Asingkan gaji dengan pendapatan bisnes, anda sebagai usahawan harus mengambil gaji dan mengasingkan duit bisnes dengan duit pribadi. Ada sesetangahnya pula membelanjakan duit dengan perkara yang kurang penting.

seorang kenalan saya suka sangat menukar warna cat kedainya dan membuat renovation kecil kedainya setiap 6 bulan sekali. Jika pembelanjaan yang anda keluarkan tidak boleh meningkatkan jualan syarikat, anda perlu berfikir 2 kali sebelum bertindak.

Anda perlu mengurus aliran tunai syarikat dengan baik, jangan belanja lebih dari pendapatan yang di perolehi. perlu tahu bila masa yang sesuai untuk memberhentikan sesuatu.

No comments: