Thursday, October 24, 2013

kisah Bisnesman carwash



Seorang datang kepada saya dan bercerita dia mengusaha carwash. dia membuka carwash telah 6 bulan. dia semangat dengan yang diberi rakan-rakan dan lebih semangat bila join seminar 'semangat berniaga' anjuran beberapa pihak. dia meminjam separuh modalnya dari ibu mertuanya yang baru sahaja pencen dan separuh lagi dari duit simpanannya. malangnya peniagaan nya kurang maju, dia mahu menutup kedainya.

Saya terdiam dan tunduk, teringat cerita seorang saudara saya yang mengalami nasib yang sama satu ketika dulu. tetapi pada masa itu saya masih belum menguasai ilmu marketing revolution, kami menggunakan teknik yang pelbagai mempromosi carwash kami malangnya sangat sedikit fackback. Akhirnya carwash itu ditutup kerana masa itu saya kurang ilmu menjual laku. begitu juga berlakunya ramai orang lain, kita lebih pandai membuat, mengilang, menanam tetapi kurang pandai menjual.

saya memberikan pendapat;

1. marketing bukan semata-matanya pengiklanan. jika salah gayanya membazir sahaja.

2. target market yang betul adalah sangat penting, jika dibuat banner pun kekadang bakal pelanggan sudah "buta iklan" kerana terlalu banyaknya iklan diluar sana, perlukan revolution

3. menggunakan gabungan hukum keterbatasan membuatkan pelanggan berebut-rebut menghantar kereta ke carwash.

4. Penawaran yang menarik adalah sangat penting. bukan perlu cantik tetapi perlu lengkap dengan perkara basic misalnya tempat rehat pelanggan yang menunggu keretanya dibasuh.

5. perlu cara yang betul dalam menawarkan produk yang hendak dijual.

Dengan satu idea yang biasa-biasa, saya menukar carwash tersebut sepi kepada berduyun-duyun orang datang sehingga tidak sampai sebulan carwash tersebut ceria semua dan terus ramai pelanggan membasuh kereta disitu setiap hari. baru saya perasan "Dari idea boleh buat duit".

Beberapa idea yang saya aturkan untuk carwash itu adalah.

1. Menambah keselesaan tempat menunggu bagi pelanggan yang menunggu kereta mereka dibasuh dengan majalah, kipas angin dan kerusi. Sebelum ini carwash itu tidak ada tempat menunggu, walaupun ada kedai makan berhampiran dengan carwash tersebut tetapi ramai pelanggan nak melihat sendiri kereta mereka dibasuh. Ini adalah untuk memastikan penawaran yang terbaik bagi carwash tersebut. selain dari itu faktor kecepatan dan ramainya pekerja juga memain peranan penting.

2. Saya meminta untuk dibuatkan promosi percuma selama 2 minggu. pelanggan diberi kopun percuma membasuh kereta dalam tempoh dua minggu untuk basuhan luar yang biasanya diberi harga RM8 sebuah. Bila pelanggan datang mereka diberi lagi bonus dengan membersihkan hingga kedalam kereta yang biasanya dibayar dengan harga RM20 semuanya percuma. minta pelanggan mewar-warkan pakej cuci percuma ini. mereka akan bercakap dan sms kepada kawan-kawan mereka tanpa disuruh. ini namanya marketing mulut ke mulut adalah sangat berkesan. berduyun-duyun mereka datang.

3. Carwash yang dulunya orang tak tahu sekarang mereka sudah tahu dan menjadi bualan dan buah mulut mereka di daerah itu. ambil database pelanggan, layan mereka dengan baik. Penawaran yang menarik dangan hukum keterbatasan membuatkan pelanggan akan datang tanpa henti, berulang kali dan terjual dengan segera. tenpoh 2 minggu promosi adalah tempoh waktu yang paling sesuai. selepas dua minggu mereka terus menerus mengunjungi carwash tersebut.

tak perlu banner yang banyak untuk memberitahu orang. memang banner anda akan dibaca orang tetapi berapa pratus pelanggan anda yang membacanya. cara marketing pelbagai, perkara yang terpenting adalah produk anda "laku".

19 comments:

cik orange jingga said...

betul kata awak...saya ada juga cuba buat business scr kecilan tapi susah nak maintain...saya jadi frust sgt sampai sy berhenti dengan business saya tu...jadi saya setuju yang kita kene ada strategy marketing yang betul baru kita leh berjaya dalam perniagaan kita tu...

Muhammad Haniff Hamzah said...

Salam. beri no tepon. saya nak belajar dengan puan.

RAJA SOH said...

idea yang menarik. saya nak try guna untuk produk karipap saya. agak2 macam mana ye!! kalau beli 5 peket karipap frozen, dpt 1 kupon free yg boleh ditebus slps 2 minggu. ok tak

azmeer alias said...

Puan,boleh email sy azmeer.alias@y.c
Sy bnyk nk blajar bnyk bnde dr puan

Ruddy Ruddai said...

saya baru bercita-cita untuk memulakan perniagaan carwash ini,dgn tip-tip sebegini,harap dapat menjadi guide utk saya.

Salwa Sufisal said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Zack Soo said...
This comment has been removed by a blog administrator.
the carwash protouch r said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
azzuan said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Paisley and Pastel said...
This comment has been removed by a blog administrator.
JML said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Unknown said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Unknown said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Zulnizam Awang said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Fizi said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Danial Mazlan said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mariana Rasi said...
This comment has been removed by a blog administrator.