Wednesday, November 20, 2013

Industri E-book


Mengapa saya menulis e-book

1. Saya pernah menulis e-book dan menjualnya dengan mendapat hasil jualan RM15 sehari. menulis e-book lebih mendapat keuntungan yang banyak berbanding menulis buku. tetapi jika anda telah mahir menulis anda juga boleh menulis buku dan membuat duit yang lebih banyak seperti sahabat-sahabat saya Sri Diah Shaharuddin, YB Budiman Mohd Zohdi , Mba San dan Nazali Noor. kalau nak lebih kaya boleh menerbit buku seperti puan sifu Ainon Mohd..

2. Pasaran e-book sangat luas bukan sahaja untuk dipasaran Malaysia tetapi indonesia, brunai dan singapura. kalau bernasib baik boleh di jual ke US dan UK bila di terjemah.

3. Menulis e-book boleh membuatkan dan mendapatkan anda pasif income. hasilnya mungkin boleh diperolehi setiap hari bukan enam bulan sekali. kalau tak caya boleh tanya jutawan muda Raja Kamil dan Aqif Azizan yang banyak buat duit dari menulis.

4. Boleh dijual berbentuk CD, tidak perlu di cetak dengan memerlukan kos cetakan yang mahal. anda juga boleh mengubah cover muka depan atau isi kandungan nya jika jualan buku anda kurang laku. jika anda nak update kandungan nya boleh beri semula pada pembaca dan dibeikan percuma.

5. E-book di malaysia kurang saingan. masih banyak tajuk dan e-book yang boleh di kupas. kalau e-book anda jual dengan harga RM30 sahaja , jika lakunya 1000 berapa untung anda. tetapi jika laku 10,000 macam mana? lagi kaya kan...

6. Menulis seperti becakap dengan diri sendiri. anda akan bermotivasi setiap hari lebih lagi skil keusahawanan kita boleh digilap. bukan sahaja ilmu menulis tetapi ilmu pemasaran dan yang lain nya. ianya boleh juga dikira sebahagian dari perkongsian ilmu

7. Jika anda suka membantu, sebenarnya penulisan yang ikhlas boleh membantu pembaca menyelesaikan masalah mereka dari membaca penulisan anda kerana e-book selalunya panduan "penyelesaian masalah".

8. tak kira anda siapa, apa pekerjaan anda dan apa taraf pendidikan anda , anda sebenarnya mempunyai pengalaman dan ilmu sendiri yang boleh di kongsi. jika anda seorang suri rumah, mungkin anda boleh berkongsi tip dan cara memasak, jika anda seorang ketua mungkin memberi panduan CEO dan lain-lain.

9. ilmu e-book ramai yang suka adalah kerana dia mudah di hantar melalui email. lagipun selalunya kandungan e-book ini adalah up-to-date

10. tengoklah ...pelajar sekolah, tukang kebun, posmen, puan CEO semua sekarang ni ada smart phone. tidak lama lagi ...kejap je lagi .... mungkin ramai yang membaca melalui smart phone yang boleh dibawa ke mana -mana dan boleh dibaca bila-bila masa..

sebenarnya banyak lagi saya nak kongsikan tapi walau 100 alasan pun saya berikan kalau anda tak nak buat..tak jadi juga ..kan...kan... apa komen anda dan pengalaman anda boleh dikongsikan disini

siapa yang minat nak tahu pengalaman step by step menulis e-book dalam masa 3 hari. saya kongsikan kat sini nanti. saya tunggu 453 like. insyaallah saya kongsikan secara PERCUMA.

No comments: