Friday, September 12, 2014

Kaya dalam masa singkatNak kaya dalam masa 60 hari je....tak percaya, cuba baca cerita ni sampai habis

Minggu lepas saya ke perlis, saya bertemu seorang usahawan tani. Kerjanya bercucuk tanam, katanya dengan tanah kita boleh buat duit. Saya mula tertarik dengar dia bercerita bila dia menjual jagung dan mendapat hasil jualan RM350 ribu semasa pesta MAHA yang lepas. Saya korek rehsianya.

Dia menanam jagung dan menjual jagung. Dia menanam ikut musim. Jagung dijaga dari mula tanam hingga tuai hanya 60 hari. Rahsianya kita perlu tahu bila mahu kita tanam , dan bila masa menuai. kalau lambat sikit jagung tak dapat dijual. Se ekar kita dapat 21 ribu pokok jagung.

Jagung manis perlukan air yang cukup. Modal untuk sepokok jagung adalah 0.45 sen. Bermakna jika kita menjual sebiji Seringgit, bermakna kita untung 0.65 sen sebiji. Seekar untung bersihnya adalah RM11,962.50. Kalau 5 ekar atau 10 ekar mungkin anda sudah boleh mengiranya.

Sahabat saya mempunyai 150 ekar tanah yang di sewa dengan kerajaan negeri. untuk tanaman jagung. Jagung di tanam secara berperingkat untuk masa menuainya tidak serentak.

Anda graduan ? anda masih tidak bekerja ? Boleh agaknya anda mencuba nasib menjai bos untuk diri anda sendiri. Jika anda tidak boleh mendapat sebanyak untung seperti saya nyatakan diatas.

Sekarang untuk membuatkan anda percaya cakap saya, cuba anda kira bila anda menjual jagung bakar dengan harga biasa di kampung saya RM2.00-RM2.50 sebiji. tentu banyak untungnya kan. untungnya berganda jika anda menjualnya sendiri.

Belajarlah berniaga dari kecil-kecil, tanamlah sedikit di belakang rumah dan tanah terbiar. usahalah sendiri. Insyaallah anda boleh berjaya.

Nasihat kalau nak Tanam Jagung
========================

1. Jangan sesekali gunakan gunakan benih dari hasil tenaman yang lepas. Perlu mendapatkan benih yang berkualiti.

2. Rendam biji benih sebelum menanamnya. masukkan 2 atau 3 biji dalam lubang.

3. 10 KG benih untuk se ekar tanah

4. Air perlu cukup

5. Masa menuai perlu sesuai, jika nak target nak jual MAHA atau event besar. Perlu tepat waktu menanam.

6. lebih baik rancang jagung pada permulaan dalam musim hujan

7. Perlu dibaja, guna baja gemuk dan baja buah 15:15:15

Siapa yang berusaha, merekalah yang mendapat untungnya.

share dan like untuk banyak lagi perkongsi bisnes

Coach Bahar

No comments: