Friday, April 20, 2012

Mulakan perniagaan dengan yang kecil


Kegigihan, kecekalan dan yakin diri adalah antara sifat penting sebagai seorang usahawan 

Mulakan perniagaan dari yang kecil.
Selalu ditanya, apa nak berniaga?.  Semua perniagaan sebenarnya boleh mendatangkan keuntungan kalau kena caranya. Perkara pertamanya adalah kemahuan dari anda untuk berubah dan memulakan perniagaan. Kadang-kadang sudah ada idea nak berniaga, ditanya bagaimana modalnya pula. Sudah diberi modalnya, ditanya bagaimana dijual dan dimana tempatnya. Kalau gini, banyak alasan dan tak mahu belajar baik tak payah berniaga.
            Selalu jika mahu memulakan perniagaan dikaitkan dengan modal dan duit. Saya nasihatkan anda mulakan dengan yang kecil-kecilan. Modal bukan semata-matanya duit, modal boleh dikira dari idea, bangunan, tanah, tenaga, perkhidmatan dan yang berkaitan dengannya. Anda baru memulakan perniagaan, anda perlu berlatih berniaga, jadi perkara yang baik sebenarnya anda mulakan dengan yang kecil. Jika anda ada RM 100, cuba fikirkan dengan duit tadi boleh anda gandakan menjadi RM200 dengan berniaga dan proses itu diteruskan dan diulang-ulangkan.
            Dalam pengalaman lalu, saya pernah berjumpa seorang rakan yang sangat semangat dan kratif dengan idea. Masalahnya dalam perniagaan yang dia mahu jalankan perlukan modal. Dia memohon berbagai jenis pinjaman dari pinjaman bank hinggakan pinjaman agensi kerajaan. Akhirnya dia kecewa dengan menunggu dan berharap. Dia pada tahap yang lama setelah masa berlalu 3 tahun lamanya.
            Dalam satu cerita yang lain, seorang rakan perniagaan saya meminjam bank untuk memulakan perniagaan. Dia membuka kedai makan dengan konsep cafe yang cantik dengan manu masakan yang terbaik. Masalahnya cafe yang dibuka terlalu banyak persaingan dan konsep moden membuatkan pelanggan yang kebanyakan orang tempatan yang kerja kampung takut untuk masuk ke cafe tersebut. Akhirnya sebelum 6 bulan cafe tersebut terpaksa ditutup dan modal RM300,000.00 pinjaman pribadi suami isteri yang dibuat dibank hangus begitu sahaja. Ingat! Elakan dari meminjam untuk memulakan perniagaan.
Biar kecil asalkan berhasil
            Cikgu shima adalah seorang guru sekolah rendah dipekan tempat dia tinggal. Dia adalah peserta pertama dalam seminar “Anjakan paradigma, peta menuju kekayaan” sekitar tahun 2009. Dia datang kursus saya bersama anaknya yang masih bersekolah tingkatan 5 pada masa itu. Di akhir sasi, dengan muka sugal dia bertanyakan pendapat kepada saya. Masalah cikgu shima adalah tentangan dari keluarganya terutamanya dari suaminya untuk memulakan pusat tusyen. Saya memberikan semangat kepadanya dengan mencadangkan untuk dia membuat home tusyen terlebih dahulu sebelum dia membuka pusat tusyen. Alhamdulilah, nasihat saya diterima.
            Saya mendapat panggilan telipon  6 bulan selepas itu dari cikgu shima dengan penuh ceria. Dia mengatakan yang dia telah mempunyai lebih 60 orang pelajar. Diceritakan dengannya dengan penuh semangat. Dia tidak lagi mempunyai masalah dengan keluarganya kerana semua keluarganya telah menyokongnya 100% terutamanya suaminya. Bila cikgu shima telah membuktikan dia berkebolehan menjalankan perniagaan dan berhasil semua akan suka dah dapat duit katanya.
Dari membuat tusyen dirumah dia mula mendapat permintaan dari ibu bapa dari hebahan dari mulut ke mulut. Dia terpaksa mengajikan rakan sekolahnya untuk membantunya dalam pengajaran. Setelah mempunyai keyakinan dan mendapat murid yang cukup dia mula mencari rumah kedai untuk dijadikan pusat tusyen.
            Setalah 3 tahun berlalu cikgu syima sangat terkenal di daerahnya dengan kesungguhannya dan dia telah mempunyai 3 cawangan pusat tusyen. Saya sangat bangga dengan pencapainya setakat ini. Dia sudah berkira-kira untuk berkerja sepenuh masa dengan pusat tusyennya kerana saya yakin dia sudah seronok dengan perniagaan nya sekarang lebih-lebih lagi mendapat pedapatan yang lumayan.
Kekuatan pada cikgu syima adalah dia MAHU dan bertindak memulakannya dia tidak menunggu titik kesempurnaan dalam memulakan perniagaannya. Sekiraya dia menunggu pinjaman baru memulakan perniagaan ada kemungkinan dia kecundang kerana dia perlukan masa untuk belajar system perjalanan pusat tusyen. Lagipun dia ada tanggungjawab lain dengan dia adalah guru di sekolah. Kedudukan dia menjadi seorang guru adalah penting kerana memerlukan rangkaian guru dan bakal pelangganya disamping repotasinya sebagai seorang pendidik. Bermulalah dimana sahaja titiknya kerana kesempurnaan perniagaan itu akan muncul bila mana perniagaan itu telah bermula.  


Baharuddin Mohamed
D'impian Group of Company 

20 comments:

Anonymous said...

salam... saya rasa bersemangat lpas baca blog kit atas nih... mohon kalau boleh tunjuk ajar kepada saya untuk mula niaga makanan... email saya haziq_bajuri@yahoo.com tq..

Zulkarani Abd karim said...

as'kum... motivasi yg terbaik, biar sikit tapi impaknya besar. Terima kasih admin.
zulkarany@gmail.com

KOOP U Bakeri said...

assalam, saya mohon share tulisan tuan untuk beri semangat pada teman2 saya yg terlibat dlm bidang perniagaan..terima kasih..Pn Siti Koop U Bakeri>>koopubakeri.blogspot.com

jutawan melor enterprise said...

Saya merasa bangga dengan hikmat nasihat tuan... akan saya jadikan pegangan. Izinkan saya menjadi kan kata kata ini sebagai ingatan apabila berjaya inshallah

Anonymous said...

Assalam, sy seorang pekerja di syarikat Arkitek dan menjawat jawatan sebagai seorg arkitek. Sy sgt berkeinginan untuk memulakan perniagaan restoran/kedai makan.tp kekangan masa dan kepenatan diperjabat menyebabkan sy tidak berkesempatan untuk mempraktis hobi memasak sy.sy takut utk mengambil risiko utk berhenti kerja dan praktis memasak dirumah. Mohon pendapat dan tunjuk ajar kepada sy utk memulakan perniagaan kedai makanan. Email sy, sanmndesign@gmail.com

Anonymous said...

Salam. Sekiranya memerlukan servis membina laman web boleh layari www.perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my
untuk mendapat info yang lebih jelas. Terima kasih

Glory Chilly said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Morgan Debra said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Matilda Blake said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Equity Capital Loans said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Caroline Kent said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Equity Capital Loans said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Theresa Walker said...
This comment has been removed by a blog administrator.
maryan sani said...

Halo, saya Puan maryan sani, pemberi pinjaman wang persendirian, adakah anda dalam hutang? Anda memerlukan rangsangan kewangan? pinjaman untuk menubuhkan perniagaan baru, untuk memenuhi bil anda, mengembangkan perniagaan anda pada tahun ini dan juga untuk pengubahsuaian rumah anda. Saya memberi pinjaman kepada tempatan, antarabangsa dan juga syarikat dengan kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2% dan kami mempunyai banyak orang dan kami bersedia untuk membantu lebih banyak, yang kami perlukan adalah anda untuk memohon dan mendapatkan pinjaman anda dan kami tidak tergesa-gesa - Tergesa-gesa pelanggan kami untuk membayar balik pinjaman mereka tetapi kami memberi mereka lebih banyak masa untuk menggunakan dan mengembalikan pinjaman dan, anda boleh menghubungi kami melalui E-mel: (maryansaniloancompany@gmail.com) Anda dialu-alukan untuk syarikat pinjaman kami dan kami akan menyediakan yang terbaik perkhidmatan kami kepada anda.

maryan sani said...

Hello, I'm Mrs. maryan sani, a private money lender, are you in debt? You need a financial boost? loan to set up a new business, to meet your bill, expand your business in this year and also for your home renovation. I give loans to local, international and also companies at very low interest rates of 2% and we have lots of people and we are ready to help more, all we need is you you to apply and get your loan and we do not rush- rush our customers to pay back their loans but we give them more time to use and return the loan and , you can contact us by Email: (maryansaniloancompany@gmail.com) You are welcome to our loan company and we will provide the best of our services to you.

Equity Capital Loans said...


Adakah Anda Perlu Segera Kewangan Pinjaman Kredit?
* Pemindahan Sangat cepat dan cepat ke akaun bank anda
* Bayaran balik bermula 8 bulan selepas anda mendapatkan wang
* Kadar faedah yang rendah sebanyak 2% sahaja
* Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun)
BORANG PERMOHONAN UNTUK PINJAMAN
================================
Nama: ........ ........... nama Kedua: ...............
Hubungi Alamat: .................
Negara: ............ .... Umur: ..........
Seks: ......... ............. Nombor Telefon: ..............
Status: ....... ............ Pekerjaan: ...............
kedudukan: ................ Pendapatan bulanan: ..............
Jumlah Pinjaman: ........ Tujuan Pinjaman: ............
jangka masa: ....................
Pernahkah anda memohon pinjaman sebelum: ................
Anda memahami Bahasa Inggeris: ..........
sila mengisi dan menghantar borang ini kepada:
====================================
E-mel: homeofequity@gmail.com
https://goo.gl/VjZFEV
Yang ikhlas,
Nicolas Payne
Equity Capital

ROBBI said...

Halo,
Nama saya ROBBI dari Cirebon Jawa Barat Indonesia, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu Alicia Radu untuk membantu saya memperoleh pinjaman yang baik setelah saya banyak mengalami pinjaman dari pemberi pinjaman online palsu yang menipu saya untuk mendapatkan uang tanpa memberikan pinjaman kepada saya telah memerlukan pinjaman untuk 3 tahun yang lalu untuk memulakan perniagaan saya sendiri di kota Cirebon di mana saya tinggal dan saya jatuh ke tangan sebuah syarikat palsu di Turki yang telah menipu saya dan tidak menawarkan saya pinjaman. dan saya sangat Frustrasted kerana saya kehilangan semua wang saya untuk sebuah syarikat palsu di Turki, kerana saya berhutang kepada bank saya dan rakan-rakan saya dan saya tidak ada sesiapa pun untuk menjalankan, sehingga satu hari setia bahawa seorang kawan saya memanggil Siti Aminah setelah membaca kesaksiannya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Alicia Radu, jadi saya terpaksa menghubungi Siti Aminah dan dia memberitahu saya dan meyakinkan saya untuk menghubungi Ibu Alicia Radu bahawa dia seorang ibu yang baik dan saya terpaksa menunaikan keberanian dan saya menghubungi Ibu Alicia. Radu dan saya terkejut dengan pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam tempoh 3 jam pinjaman saya dipindahkan ke akaun saya dan saya sangat terkejut bahawa ini adalah satu keajaiban dan saya mesti memberi keterangan mengenai kerja baik Ibu Alicia Radu
jadi saya nasihat semua orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi e-mel Ibu Alicia Radu: (aliciaradu260@gmail.com) dan saya memberi jaminan bahawa anda akan memberi keterangan seperti yang telah saya lakukan dan anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai Ibu Alicia Radu email saya : (robbi5868@gmail.com) dan anda masih boleh menghubungi Siti Aminah yang memperkenalkan saya kepada ibu Alicia Radu melalui e-mel: (sitiaminah6749@gmail.com)
semoga Allah terus memberkati dan mengasihi ibu Alicia Radu untuk mengubah kehidupan kewangan saya

Anonymous said...

Maafkan saya,saya sebenarnya ingin mengetahui lebih lanjut tentang rancangan perniagaan untuk membuka kafe..boleh anda jelaskan dengan lebih lanjut berkenaan hal ini..

Anonymous said...

tentang berkenaan rancangan perniagaan membuka kafe itu..boleh email saya ayanarayyan@gmail.com